Fråga från Daniel från Stockholm

Hej,
Vi har nyligen köpt ett sommarhus. På besiktningen konstaterades det att det fanns gamla rötskador i krypgrunden och att fortsatt teknisk utredning behövdes. Vi har sedan dess lagt ut markduk och installerat trygghetsvakten. Grunden är cirka 30% gjuten källare med ca 1.8m, i takhöjd och 70% krypgrund cirka 1.15cm till blindbotten. Nu är det visserligen vinter men det är hur tort som helst, 12% fuktighetskvot och 59% luftfuktighet. Källaryta är uppskattad till 10kvm och krypgrunden 40kvm Det är värst vid pelarna där som mest cirka 50% av bjälklagret var ruttet och sedan förmodligen blivit angripna av skadedjur i samband med rötan. Angreppet ser dock gammalt ut och har inte hittat något som tyder på att det pågående. Värst var passbitarna mellan pelare och balk varit. Vissa var helt ruttna och de har jag bytt ut. Finns något bild på det. På andra ställen är det inga skador alls och bjälklagret är som nytt. I huset så sviktar inte golv etc. Inga sättningsskador på huset enl besiktningsmannen.
Blindbotten är fastspikad så jag har endast kunnat kolla där jag lyft bort plankorna.Dvs. närmast pelarna. Däremot så har jag slagit på plankorna som är fastspikade mot bjälklagret för att se om/hur hårt motståndet är samt om det ramlar ner något spån.Det har det bara gjort på ett ställe, där jag satt upp en stötta. Blindbotten har inga mögelangrepp eller liknande. Utan rötskadorna är endast i bjälklagret, vilket är lite märkligt? Detta innebär att jag inte har haft möjlighet att kolla syllarna. Vad behöver ni för att göra en offert med lösningsförslag?

Svar från Micke

Hej Daniel,

Jag menar att det lutar åt att gjuta igen din krypgrund.

Det kan också vara så att du kan byta dina golvbjälklag osv men känns som nåt är fel i hela grunden och då är problemet lite ”beyond” trygghetsvakten och liknande lösningar.
Men låt ett proffs kolla på detta, inte en krypgrundsavfuktarfirma utan mer en som gör om krypgrunder och återskapar deras funktion igen med hållfasthet och så vidare

Återkom om detta inte löser sig för dig.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel