Fråga från Maria

Hej!
Vi bor i ett funkishus från 1938 med inredd källare. Tidigare ägare tror vi har ordnat med dränering (det finns 3 brunnar utanför huset med en eldriven pump kopplad i den ena) och under 90-talet renoverades en del av källaren. Vi skulle nu vilja göra om källaren till något mer trivsamt och bla lägga in golvvärme (nuvarande klinkersgolv blir obehagligt kallt). Har förstått att golvvärme plus isolering bygger höjd och att vi kommer behöva gräva ut först. Det finns en inspektionslucka ner till avloppet som går tvärs huset, ner till röret är det drygt 30cm. Är det den höjden vi har att förhålla oss till? Vi vet inte hur långt ner husgrunden går. All input uppskattas! Och gärna tips på entreprenörer i Malmö som kan sånt här.
Mvh
Maria

Svar från Micke

Hej Maria,

Stämmer att du behöver gräva ur så du får plats med 15 cm normal cellplastisolering för att undvika omvänd fuktvandring in i källaren. Det är det som mina golvvärmeexperter säger.
Du bör vid utgrävning heller inte gå under dräneringen, med lite marginal. Annars kommer dräneringen inte hjälpa dig och du behöver dränera om.

Om du vill utvärdera alternativ till att gräva ur så är det ventilerade golv. Ovanpå dessa kan du lägga golvvärme, men faktiskt är det också bra för komfortvärme i golvet så inte säkert du måste ha golvvärme. Blir vartfall mig veterligen prisvärt jämfört med att gräva ur.
Det är också en mycket vanlig åtgärd i källare.
Har skickat dig expertkontakter för detta som du kan bolla med.

För att gräva ur
Dränering har jag bolag som är bra på. Men det var inte det du behövde (behöver du såna hör av dig).
Har skickat dig ett bolag som är allround dock, kolla med dem om de kan hjälpa dig.

Bra pris på vattenburen golvvärme
Tycker du ska kolla in ventilerade golven så du inte missat det. Men vill du ändå ha golvvärme så är dessa billiga på vattenburen golvvärme och finns nära dig.
Namn: Anna Tjällden
Företag: Tjällden AB
Tel: 040 43 15 80
Email:[email protected]
Web: tjallden.se

Elburen golvvärme finns på alla byggmaterialhandlar.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel