Fråga från Ulrika

Hej!
Vi renoverar ett sutturenghus byggt 1945 och som är påbyggt i etapper. Det finns inga originalritningar på huset. Grunden består av en övre och en nedre del. Under golvet till den nedre delen av huset är det en krypkällare och själva grundmuren plus syllarna ligger under marknivå. Golvet har tidigare legat precis i marknivå.
Vi har nu bytt ut syllar (pga fuktskada på de gamla) och fyllt upp krypkällaren med singel och har nu 30cm kvar upp till grundmurens övre kant och 56cm till marknivå.
Från grävaren har vi nu fått två alternativ,
1. Sänka golvnivån i den ”nedre delen” av huset, således lägga 20cm isolering och 10cm betong på singeln i krypkällaren nu samt sänka marknivån runt huset 26cm i samband med dränering.

2. Fylla på med 26cm singel till, isolera kring sylar och husvägg och behålla samma marknivå utanför huset.

Golvnivån i ”övre delen” av husets källare går inte att sänka pga berggrunden som ligger nästan direkt under golvet.

Vilket alternativ anses vara bäst?

Om du har någon fackman att rekommendera i Trondheim (Storlien/Åre/Funäsdalen?) så är vi tackasamma för hjälp!

Mvh, Ulrika

Svar från Micke

Hej Ulrika,

Tyvärr inga byggare i ditt område för denna typ av renovering.

Min primära fokus för dig hade varit att med alla tillbuds stående medel se till att berget under din övre del inte ska påverka den nedre delen (vatten tar gärna vägen längsmed berget). Avled vatten så gått det går och därför också lutar jag åt alternativ 2 då du får upp syllar och golv i nivå med övre delen av berget.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS