Fråga från Gabriella

Hej! Vi har fått sprickbildning som syns både utomhus och inne. Det ser ut som att marknivån sjunkit på två sidor av huset. Allt har varit frid och fröjd sedan 1939 då huset byggdes, men nu senaste året/åren, så har detta synts mer och mer. Vi vet inte riktigt vart man ska vända sig för att utreda om det verkligen är sättningar och framför allt vad de beror på. Vi vill inte ringa någon av firmorna som åtgärdar sättningar direkt utan att först ha konsulterat någon oberoende om problematiken, orsaken och förslag på åtgärd. Jag har fått tips att googla på både ”geolog” och ”konstruktör” men hittar inte rätt. Tack på förhand för goda råd!

Svar från Micke

Hej Gabriella,

Har skickat dig en firma med mycket erfarna konstruktörer & geotekniker. De kan både huskonstruktion och geoteknik vilket är mycket ovanligt. Det är anledningen att jag jobbar med dem kring sättningar.

De tar 2.500 kr för en initial analys av din specifika situation. Då tittar de övergripande på din situation och utifrån kända inparametrar (de har program för t.ex. jordarter för din fastighet) så försöker de rådgöra med dig om nästa steg som ofta är en mer djuplodande sättningsutredning. Men ibland är det enkelt att klarlägga nästa steg – då räcker en initial analys för att kunna börja jobba med praktiska åtgärder.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS