Fråga från Mickael från Tranås

Hej Micke!
Vi har ett hus byggt 1976 där baksidan ligger källare under mark och framsidan av huset igillestuga och hobbyrum i marknivå..
Väggarna och husgrunden är av lättbetong med gjuten platta på mark, plattan verkar vara gjuten mellan betongväggarna med sand under.. det märkliga är att på framsidan där gillestugan ligger i marknivå ligger sulan ca 1,5m ner under plattan med sand under plattan på insidan av lättbetonggrunden.
Huset dränerades om 92 med olika system.
Baksidan och sidorna där källare är under marknivå är det någon sorts cellplast med spår och nån duk på utsidan.
Framsidan har endast nån stenullsskiva mot grunden och puts ca 0,5 m upp från sulan, resterande 1m upp till sockeln är betongblocken utan puts.
Mot ena hörnet har jag fått en liten sättning ach betongblocken har spruckit just där, en sträcka på ca 1,5m. På insidan har plattan sjunkit ca 1cm i hörnet, känns som gruset under plattan har sjunkit just där ca 1,5m in från vägghörnet.
Precis vid det området går även avlopp och vatten in i huset, avloppet i marken i spolröret ligger ca 2,5m under marknivå, hur djupt det ligger under plattan vet jag inte.
Nu till min fråga.
Jag måste på nåt sätt fixa detta.
Tanken är att gräva upp på framsidan till sulan och lägga ny dränering samt att putsa om grunden.
Sättningen har nog varit i minst 5år och verkar inte bi värre.
Bör man åtgärda det ändå med geopolymer, men risken finns att avloppsrör mm ryker.
Bör man ha någon isodränskiva mot grunden eller räcker det med puts och asfaltsstrykning?
Grunden ligger ju under plattan så det kanske inte behövs någon isodrän?
Tacksam för svar.
/Micke

Svar från Micke

Hej Mickael ,

Sättningar som avstannat brukar inte sätta sig särskilt mycket mer. Frågan är såklart vad sättningen beror på.
Ofta sätter sig huset direkt och stannar sen där permanent. Sen kan det bero på en mycket torr sommar t.ex. som förändrat grundvattnet och därmed skapat andra markförhållanden. Jag tror det är bra att prata med en bra sättningsfirma som kan uttala sig. Kostar ju inget.
Har mailat dig en sådan.
Jag gillar isodrän eller liknande (samarbetar med annat märke). Asfaltstrykning är inte min grej. Finns bättre idag om man ändå gör vid det.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel