Fråga från Marie från Höör

Hej, min fråga är om man överhuvudtaget ska överväga att köpa en villa med en sättning i huset (spricka fasad, ngt lutande golv…)?
Sättningen har enl. mäklaren funnits där sedan 1980-talet (!). Vi försöker avråda vår dotter och svärson att köpa ett hus med sättning. Ingen har budat på det. Vi tänkter oxå att även om man har alla pengar i världen och kan fixa till sättningen så finns den ju liksom med i husets historia framöver och ska man sen sälja vidare så…
Vad är din åsikt?
Hälsningar, Marie

Svar från Micke

Hej Marie,

Det beror på.

Man kan tänka på några saker:
1) Osäker inför köpet?
Om du är osäker – köp inte. Det kommer fler hus. Men ett bra hus hade jag köpt ändå, men det är ett klart minus.
2) Marknadsvärdet
Om skadan är känd sedan tidigare (dvs finns med i prospektet) så vet alla om det och alla vet att man ska värdera in detta inför köpet. Dvs budgetera in denna renovering. Jag hade dock avbrutit köpet om mäklaren och/eller säljaren försöker mörka/tona ner detta problem mer än vad som är rimligt. Om sprickan inträffade på 80 talet som du skriver så kanske det bör skrivas in en säljklausul i avtalet att om huset sätter sig mer inom 5 år eller nåt så betalas renoveringen av säljaren?

3) Husets säkerhet:
Det är väldigt ovanligt att det är/blir farligt att bo i ett hus som satt sig om man bara agerar på varningssignalerna i tid. Men man bör åtgärda huset så fort som möjligt. Sedan är det så att långt ifrån alla sprickor är sättningar.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS