Fråga från Matti från Uppsala

Vi gjorde en tillbyggnad till en villa på ca 25m2 för ca 5 år sedan. Det är en traditionell varmgrund med 600 mm hög kantelement. Ca 300 mm cellplast i botten under voten. Ena sidan av utbyggnaden har satt sig ca 4-5 cm. Marken visade sig vara sättningsbenägen på den sidan av huset. Det finns en slänt och mur med ca 2 m höjdskillnad mot grannen på den sidan. Muren är ca 4-5 meter från utbyggnaden i sidled. Vi planerar att borra ner stålrör och använda dessa som pålplintar. Men. Hur lyfter man själva grunden på enklast sätt? Ska man såga bort delar av cellplasten, gräva sig ner under kantbalken och lyfta med domkrafter? Eller gräva under kantbalken och försöka få in nån typ av ”lyftkuddar” som lyfter hela den sidan av grunden?

Svar från Micke

Hej Matti ,

Rörande din fråga om sättningar:
Det finns två metoder som man börjar med att utreda om man ska använda när man ska åtgärda en sätting. Den ena är geopolymer och den andra är pålning. Båda fungerar för det mesta men pålning, som du varit inne på, är den väsentligt dyrare metoden. Jag brukar därför rekommendera att man börjar med att titta på om geopolymer metoden är nåt för dig. Har satt dig i kontakt med min utvalda partner inom geopolymermetoden. Ta en förutsättningslös diskussion med dem.

Läs mer om sättningar här

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel