Fråga från anonym

Hej Micke! Vi är två familjer som har köpt ett gammal hus från 1922 i centrala Uppsala, Luthagen. Huset har renoveringsbehov, vi behöver byta en hel del vvs-grejer, dränera och titta på sättningsskada. Skadan tror vi, efter besiktning, är äldre än 1985, då nya fasadplattor sattes upp. Eftersom plattorna sitter helt rakt, men huset ändå lutar ganska mycket åt öst, bedömde besiktningsmannen att huset fått sättningar innan 1985. Vi ska under våren, innan vi flyttar in i sommar, försöka dränera, fixa vvs och titta på sättningarna. Jag undrar då i vilken ordning man gör saker? Vilken expert bör vi ta dit för att titta på sättningarna, och i vilket skede? Mvh J

Svar från Micke

Hej ,

Trist med misstänkt sättning.
Det är komplext det du beskriver och du behöver kontakta en oberoende part enligt mig. Jag har ett företag jag jobbar med som täcker in både huskonstruktion och geoteknik. Båda dessa delar behövs för en bra analys.
Har skickat dig förslag på ett företag med mycket erfarna konstruktörer & geotekniker. De jobbar mot privatpersoner och täcker in bägge kompetenserna ovan vilket är mycket ovanligt. Det är anledningen att jag jobbar med dem.

De tar 3.000 kr för en initial analys av din specifika situation. Då tittar de övergripande på din situation och utifrån kända inparametrar (de har program för t.ex. jordarter för din fastighet) så försöker de rådgöra med dig om nästa steg. Kanske behövs en djupare sättningsutredning (som kostar mer), eventuellt inte.
Hoppas det hjälper dig framåt.

mvh
Micke
PS: Frågan är avanonymiserad pga renovering av vad jag bedömer som känslig för frågeställaren. Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel