Fråga från Lars

Hej! Jag skulle vilja att du hjälper mig med tips/förslag till hur jag åtgärdar sättningsskador på mitt hus. Huset, en trävilla m betongkällare fr 1923, hade sättningsskador när vi köpte det för 13 år sedan. Skadorna var tydligast i ett av hörnen. De tidigare ägarna hade alla möjliga vilda idéer om orsaken. Vi anlitade en geolog som konstaterade att marken var torr och att huvudorsaken var stora träd som stod för nära. Vi tog ned träden och murade igen sprickorna. Detta har gått bra fram till den torra sommaren 2018, då nya stora sprickor dök upp (Ca 0,5 cm). I källaren hittar jag div sprickor som nog funnits ganska länge och inte bekymrat varken mig el de tidigare ägarna. Sprickorna på hörnet som är genomgående, 2 m längs gavel och 5 m längs långsida, är akuta – inte minst för innertemperaturen. Vad bör jag göra? Vem kan hjälpa mig? Mvh/Lars

Svar från Micke

Hej Lars,

Beklagar sent svar pga min julledighet.
Precis som du säger har sommaren 2018 varit oförlåtande mot våra husägare. Det är beklagligt. Om du inte sett den artikeln – läs mer här.

Det är viktigt att man skiljer på vem man tar in och när? Är det en sättningsutredning som ska göras (för att konstatera att något behöver göras åt detta) eller om sättningen är konstaterad och man vill få in en offert för att ordna själva problemet.
Så jag tycker också du ska utreda om du har en sättning och om den är pågående eller har avstannat. Det är också lite olika allvar beroende på om din sättning förvärras eller om den berott på yttre omständigheter (trädrötter som fanns förr men nu är borta som du nämner ovan, motorvägsbygge bredvid etc etc).
När det kommer till att konstatera sättningsskador så har jag inte ännu stött på bra besiktningsmän som är specialiserade på sättningsskador.
Men jag ger dig lite länkar där man kan leta. Jag har försökt men inte hittat någon.

Det jag däremot haft framgång med är att jobba med sättningsexperter som renoverar hus med sättningar. De ser direkt om det är en sättning eller inte och de kan enligt mig vara objektiva i bedömningen om du behöver göra något.
När man då ska välja vilken sättningsexpertis man då vill jobba med så finns det två metoder som man börjar med när man ska åtgärda en sättning. Den ena är geopolymer och den andra är pålning. Båda fungerar för det mesta men pålning är den väsentligt dyrare metoden. Jag brukar därför rekommendera att man börjar med att kontakta geopolymerföretag som får göra en bedömning.

Sätter dig i kontakt med bra företag som kan hjälpa dig ta nästa steg kring denna teknik – återkom om pålning är relevant för har kontakter även där.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel