Fråga från Dan från Västra Frölunda

Hej,

bor sedan 28 år i en tegelvilla, byggd 1969, ca 95 m2 botteyta, 1,5 plan utan källare, betongplatta på mark. Huset har satt sig ca 6 cm långsida 12m och ca ytterligare 12 cm på kortsida 8m. Verkar stabilt nu. Sättningar började, enligt byggherre och tidigare ägare, efter det att man byggt en väg ca 25 m från huset, gammal havsbotten och en hel del tung trafik. Jag har själv lyft innergolv i bottenvåning, men har funderingar på att lyfta huset till vågnivå. Marken består av lera och ca 2m till berg ena hörnet och ca 5 m till berg diagonalt hörn.

Funderar på att sälja inom 10 år och tycker att det känns bättre att sälja ett justerat hus eftersom lutningen känns ganska väl på övervåningen. Väntar besök från Ureteks representant i Nödinge, norr om Göteborg för att få en uppfattning om kostnad och möjligheter men tar gärna emot din synpunkt på om mina tankar. Har sett en del videor om huslyft med polymer och med stålrör/korta runda cementplintar som trycks ner i marken till stopp och sedan används som vilopunkter för huset.
Det verkar genomförbart utan allt för stora ingrepp. Jag skall byta innergolv så det går också att ta hål i bottenplattan för att få med den i lyft.

Med vänlig hälsning
Dan
Västra Frölunda

Sättningsskadat hus från 1969

Svar från Micke

Hej Dan,

Har uppfattat från dialogen också att det är en sättningsskada på din byggnad på 12+6 cm diagonalt vid krysset på bilden nedan

Sättningsskadat hus från 1969

Mig veterligen är Uretek duktiga och har hållit på länge. Jag har däremot valt att jobba tillsammans med deras konkurrent Stab Tech som jag upplever som mycket mer hungriga och mer prisvärda än uretek.

Stab Tech utgår ifrån Stockholm men har en geotekniker stationerad i Göteborg så jag skulle rekommendera att du ta kontakt med dem. Det är alltid bra att få in pris från flera.
Lycka till med din sättningsskada.

Vänliga Hälsningar
Micke

Fick du hjälp av denna artikel