Fråga från Anonym

Hej, Vi är spekulanter på ett hus som har sättningsskador. Huset byggdes 1904 och har senare byggts om med källare (okänt när) under halva huset och ändrats till krypgrund med pålar under andra halvan av huset (för ca 20 år sedan). Enligt säljaren är det berg under delen av huset som har källare. Andra delen av huset är på lera(gammal sjöbotten, dvs delen som har pålats upp). Säljaren har inga dokument på att det har pålats eller dokument som visar att marken har slutat röra sig efter åtgärden. Säljaren har utfört en besiktning av huset där besiktningsmannen har anmärkt att det är sättningsskador och att det lutar i kök och vardagsrum på entréplan (dvs delen som är över källaren) samt på allrum (plan 1). Min fråga är hur man ska tänka om man köper detta hus? Vad kan det krävas för åtgärder för att reparera skadan och vad kan det tänkas kosta ungefär? Det är ett stort hus med boarea 300 kvm(2 våningar + vind) +50 kvm källare.

Svar från Micke

Hej Anonym,

Bra ändå att ni kan ta med kostnaderna för detta i er kalkyl INNAN ni köper.

Jag ska kolla med en entreprenör i ditt område vad de ska ha för ett jobb av denna sort, mellan tummen och pekfinger så du kan ta med det i dina kalkyler. Men häng inte mig sen om det blir dyrare. För man kan inte veta med sättningar riktigt. Fatta alltid eget beslut innan.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel