Fråga från anonym

Hej jag har ett planerat garage bygge på gång, och det som stoppar mej är att kommunen vill ha en schaktbotten besiktning av behörig person. Jag jobbar själv inom bygg och har en mindre kurs som heter schaktansvarig där jag har kännedom om olika jord typer och hur de beter sig i olika förutsättningar. Jag känner mej själv säker på att backen är godkänd men tänkte prata med kunnig person. Då mitt sökande ledde mej till diverse sprängexperter som inte arbetade med det tänkte jag fråga om du har några kontakter.

Svar från Micke

Hej ,
En schaktbottenbesiktning syftar till att säkra så att huset byggs på bra mark. Man vill undvika sättningar givetvis.
Du bör kunna prata med en duktig markentreprenör (med stöd av en geotekniker om strul uppstår) som kan avgöra att markförhållandena är som de ska. Även konstruktionsansvariga/kontrollansvariga brukar kunna vara behjälpliga. Står ofta i kontrollplanen och har kontrollansvariga möjlighet att godkänna detta bör kommunen nöja sig med det.

Dvs denna person ska kunna se att den geotekniska förutsättningarna, markförhållandena är enligt de som förutsättningarna för byggandet av huset. Dvs marken tål att byggas på.

Man kollar dessutom att alla den tjälfarliga marken är bortforslad.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel