Fråga från Henrik från Fjällen

Hej,
Jag har en liknande situation som detta hus.
https://www.husgrunder.com/fraga-micke/hur-lyfta-hus-som-ar-jattesnett/

I vårt fall så har vi en stuga i fjällen som har sjunkande golv samt fönster och dörrar som kärvar. Stugan är på 100 kvm och står på en öppen plintgrund. Det är främst ena delen av huset som satt sig något (ca 30 kvm).

Det handlar främst om:

■ Byggnaden har rests på jord. Står högt upp på ett fjäll, och det direkta underlaget är jord, troligtvis är det Silt-jord för den är extremt hård att gräva i på sommaren.
■ Rörelser har skett på grund av skiftande jordsammansättningar under grunden. Troligtvis tjäle på vinter, mkt vatten som rinner ner på våren och stora snömängder på taket på vintern.
■ Bristfälligt arbete med grunden. Jorden under byggnaden har inte komprimerats ordentligt under byggnationen. (inte tillräckligt bra gjort och möjligen inte tillräckligt dränerat). Troligtvis borde de även ha pålat från början.
■ Vidare kanske vegetation har en inverkan. Det står en stor tall och gran ganska nära byggnaden. Å andra sidan dränerar de jorden på vatten, men rötterna kanske har letat sig in under huset?

Många i området kör justering varje år med domkrafter för att hålla sitt hus. Vissa hus som står på betongplatta slipper det.

Mvh Henrik

Svar från Micke

Hej Henrik ,

Förstår vad du menar. Börja med att prata med den entreprenören som jag skickat till dig, dem verkar i ditt område och är jätteduktiga. Om denna entreprenören inte vet hur du ska gå tillväga så hör av dig igen så löser vi det.

Hoppas allt går bra och lycka till!

Klicka här för att läsa mer om

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel