Fråga från Monica från Uppsala

Hejsan, vårt hus står på lera . Nu har ena väggen sjunkit till följd så spricker väggar, golv lutar etc. huset är 2våningar plus källare byggt 1923. Vi har haft konsulter och tittat med egna lösningar. Jag skulle välja hitta en oberoende kunnig yrkesperson som kan rådgöra pålning, extra grundmur eller markförstärkning. Kan du hjälpa.

Svar från Micke

Hej Monica,

Jag är gärna en person du kan fråga 😊

Men inte en expert. Det jag kan kring sättningar har jag lärt mig av mina kontakter såsom entreprenörer och konstruktörer som lärt mig det jag kan.

Det finns några vägar för att få oberoende svar

  • Inventera besiktningsmän/kvinnors kompetens
  • Hitta sättningsexpertis hos entreprenörer
  • Hitta geotekniker/konstruktörer

Besiktningsmän/kvinnor
När det kommer till att konstatera sättningsskador så har jag inte ännu stött på bra besiktningsmän som är specialiserade på sättningsskador.
Men här kan man leta. Jag har försökt men inte hittat någon.
sbr.se => sök besiktningsman => specialister

Entreprenörer
Jag har förmånen att ha lärt känna sättningsexperter som renoverar hus med sättningar. De ser relativt omgående om det är en sättning eller inte och de kan enligt mig vara objektiva i bedömningen om du behöver göra något.

När man då ska välja vilken sättningsexpertis man då vill jobba med så finns det två metoder som man börjar med när man ska åtgärda en sätting. Den ena är geopolymer och den andra är pålning som du skriver om. Båda fungerar för det mesta men pålning är den väsentligt dyrare metoden. Jag brukar därför rekommendera att man börjar med att kontakta geopolymerföretag som får göra en bedömning.

Kring just geopolymertekniken så har jag skickat dig en kontakt.

Återkom till mig oavsett hur det går så följer vi upp ditt hus så du känner att du fått hjälp. Som sagt, de är part i målet (dvs de är inte objektiva) men enligt mig är de proffs , dvs de vill inte åtgärda hus som inte behöver åtgärdas eller där annan teknik är bättre.

Hoppas du får samma intryck.

Geotekniker
Ibland kan dessa också komma med bra input. Jag sätter dig i kontakt med en som ligger nära dig geografiskt.
Hoppas någon av dessa vägar kan hjälpa dig komma framåt.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel