Fråga från anonym

Hej, hur mycket skador kan jag förvänta mig när sättningsskada ska lagas med geopolymerer? Jag hade förväntat mig att vissa sprickor kunde uppstå men nu har klinkersgolvet i källaren ”rest sig” och jag befarar att bottenplattan har spräckt. Firman som genomfört arbetet menar att de gjort ett bra arbete och att det är normalt med så stora skador. Hälsningar

Svar från Micke

Hej ,

Det är framförallt borrhålen som kan bli fula. Man borrar ner på olika ställen för att komma åt där geopolymeren ska ”skjutas in”. I en källare som du beskriver blir det ofta längsmed väggarna och invid/intill bärande innerväggar.

Tyvärr lämnar inget företag som jobbar med geopolymerinjiceringar garantier på arbetena. Jag förstår dem faktiskt för det är riskfyllda projekt (man försöker ju lyfta hus). Och är huset inte konstruerat för att klara av dessa krafter så kan injiceringen delvis skada huset, men samtidigt är det lite pest eller kolera.
Men jag föreslår numera alltid en sättningsutredning som tar hänsyn till både markens beskaffenhet och husets konstruktion. Utifrån detta rådgör man med fastighetsägaren bästa möjliga åtgärd.

Är du ute efter duktig jurist som kan fastighetsrätt så har jag en. Det låter nästan så?

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel