Fråga från Ylva från Umeå

Hej!

Vi har köpt ett hus på ca 130 kvadrat som står på gammal sjöbotten som består av stenar i varierande storlek, sand och lera.
60 kvadrat har en gammal torpargrund (från 60-talet) och 70 kvadrat har en oisolerad betongplatta (från 70-talet).
Vi ska nu göra en utbyggnad på 15 kvadrat på den gamla delen med torpargrund.

Delen av huset som står på torpargrund har stora sättningar och är i allmänhet väldigt dålig i isolering, ålder, byggnation mm.

Tanken är låta huset vila på stöttor och gräva ut torpargrunden samtidigt som vi gräver ut för tillbyggnaden. Sedan gjuta en och samma platta för dem.

1) Är det okej att tillbyggnaden och delen av huset på torpargrund får samma grund?
Då jag läser det du skrev om att man inte ska bygga samman tillbyggnader med huset utan låta dem sitta samman med en rörelsefog så undrar jag. Om dem har samma grund i form av dränering, isolering och platta, finns det fortfarande argument att dem inte ska sitta samman?

2) Sedan funderar vi på att när vi ändå håller på att bila ur och göra nytt under den delen av huset som står på en oisolerad betongplatta. Alltså att helt göra om allt och låta alla tre delar av huset (torpardelen, oisolerde betongplattan och tillbyggnaden) få en och samma grund. Vad finns det för för- och nackdelar med det alternativet? Den delen av huset som står på oisolerad betongplatta har kanske satt sig annorlunda än torpargrunden? Eller spelar det ingen roll ifall markarbete görs likadant för alla delar(15cm makadam, 30cm frigolit, 10cm betong)?

3) Bör vi tänka på något särskilt gällande grunden när vi gör något av alternativen? (Extra mycket makadam? Eller 10cm bergkross innan makadam? Extra hög sockel? Tex)

4) Om jag inte orkar ta tag i den oisolerade betongplattan och bara gör en gemensam grund till torpargrunden och tillbyggnaden.
Och sedan inte bygger samman den nya grunden med den oisolerade betongplattan (bara sätter en rörelsefog mellan plattorna).
Vilka fördelar och risker kan jag förbereda mig på då?

Svar från Micke

Hej Ylva,

Tack för swish

Detta är ganska stora frågor som får stora konsekvenser för Er. Jag har idag knutit till mig bra konstruktörer som kan detta bättre men hjälper till förutsättningslöst.
Hoppas de kan hjälpa dig.

Har skickat er hans kontaktuppgifter.

Kostar som sagt inget att rådfråga honom. Han reser mycket så enklast att nå honom via mail.

Om ni inte är nöjda med svaret från honom får ni säga till så swishar jag ALLTID tillbaka.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel