Fråga från Magnus från Munkedal

Hej! Har precis köpt ett hus från 1914, ska ha som fritidshus. Torpargrund men veranda och trapphus på plintar. Huset står på berg. Själva torpargrunden verkar vara ok, men enstaka plint under veranda och trapphus är sned, och det finns en lätt lutning av golv där. Innan man drar igång renovering av glasfönster och fasad vill jag kolla om det behöver rätas upp eller vidtagas någon åtgärd av plintarna. Tror det sett ut så här lång tid, men vem konsulterar man i en sån fråga? Kan man själv helt enkelt lyfta lite med domkraft och räta upp en plint?
Tack!
Mvh Magnus

Svar från Micke

Hej Magnus ,

För ett hus med stort värde hade jag dragit igång en sättningsutredning osv. Men för ett fritidshus i lägre prisnivåer så hade jag försökt vara pragmatisk och försökt lappa & laga och se hur långt man kommer med det. Förhoppningsvis kan sättningen stanna av.

Rörande entreprenaden.
Det går nästan inte att få tag i folk för denna typ av småjobb.
Så jag håller helt med dig om att räta upp själv med domkraft är det bästa för dig om du inte vill göra en stor grej av det.
Lite tips för nya och befintliga plintgropar.

  • Dränera dem.
  • Gräv ner till frostfritt djup.
  • Lägg något stort i botten av gropen ovanpå makadam. Tanken är att man med hjälp av plattorna fördelar ut lasterna över en större yta. T.ex. större stenskiva eller liknande. Inget skit som spricker.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel