Fråga från Martin från Kristianstad

Hej

Jag har ett hus från 1976, huset är byggt i soutteräng. Bakre långsidan ( den under mark) är helt öppna system inne, man ser källarväggen och den är öppen utan organiskt material. Vi har ingen fuktgenomträngning förutom bubblor som bildades i ett rum då tidigare ägare målat med vanlig färg, nu målade vi med silikatfärg och det verkar funka.

Nu till frågan, utanför har jag skalat bort gräsmattan fram till huset, har då fått som ett ”dike” närmast huset och skulle vilja fylla upp detta…har köpt några ton dräneringsmakadam, nu till frågan, ska jag liksom kanske gräva ner en bult längst in vid källarväggen, lägga på ny asfalt utanpå källarvägen ( har några sprickor från tilluftsventilerna och ner) och sedan fylla upp med makadamen? Just nu verkar det vara vanlig jord på hela utsidan av väggen. Tänker att jag gör detta i förebyggande trots att vi inte har några avsevärda problem!?
Mvh Martin

Svar från Micke

Hej Martin,

Jag omger mig numera med experter som får stå för utlåtandena.
Så även i ditt fall som gäller att dränera hus.
Ju mer jag lär mig desto mer inser jag hur mycket det finns att lära.

Snacka med killen jag skickat till dig. Han är dräneringsexpert och kostar inget att rådgöra med.

Hälsa från mig.
mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel