sprickor i huset vid dränering

Fråga från Pontus från Köping

Hej

jag undrar om det kan bli sprickor eller sättningar i husgrunden om en 4,5 tons grävare som försöker lyfta rötter ca 2 meter från väggen och tappar greppet och smäller i marken så huset ”skakar”. Kan en sådan smäll göra så att laminatgolvet / klickgolvet som finns i källaren delar sig lite, ca 2-3 meter innanför väggen, har inte varit glipor innan. Han som dränerade sa att det är omöjligt.

Tacksam för svar
H Pontus

Svar från Micke

Hej Pontus ,

Tråkigt för dig att detta uppstått.

Extremt svårt att svara på orsak och verkan i ditt fall. Mitt spontana svar på din fråga är att det låter långsökt. Men jag är ingen expert på just det.
Och bevisbördan är liksom nästan omöjlig för dig. Men det är inte min expertis så jag vill inte fördjupa mig i det.

Men – en sådan här skada som du möjligen råkat ut för är mindre allvarlig än att man har ett hus som är byggd på dålig mark och sätter sig.
Dvs din skada är inte en sättning utan en möjlig skada från dräneringen. Den kommer inte att bli värre över tid. Och det är den allvarliga delen med sättningar. Dvs huset spricker och förvärras och sedan till slut blir huset mer eller mindre inte beboligt. Och det kostar multum att fixa till. Så är det inte för dig. Du får helt enkelt putsa och fila igen din skada (möjligen möjligen fylla igen med lite geopolymer) – sen kommer det inte vara ett problem längre. Kostnaden och ansvaret för vem som orsakat vad kan jag tyvärr inte svara på.

Vänliga Hälsningar
Micke