Fråga från Anonym från Sollefteå

Hej Micke

Jag har varit inne på din hemsida och läst väldigt intressanta artiklar, men även läsarfrågor om olika grundkonstruktioner. Nu har vi stött på ett problem själva som jag är mån om att diskutera, så jag har precis swishat 100 kr

Bakgrunden är denna:


Vi har köpt hus i år och har tänkt installera braskamin i vardagsrummet innan vintern.
Redan då vi först tittade på huset så noterade vi att golvet sviktade på några ställen i vardagsrummet, vilket vi påtalade för besiktningsmannen. Han kunde dock inte se några tecken på sättningar och fuktmätningen gav inget utslag alls. I protokollet står det sålunda att en av okänd anledning uppkommen ojämnhet finns men att vidare undersökning kräver konstruktionsingrepp.

Eftersom en kamin väger en hel del så vill vi vara säkra på underlaget innan vi sätter in den, så vi har nu tagit upp ett par luckor i golvet där det sviktat som mest. Resultatet är dock inte vad vi hoppats på. På flera ställen finns det tydlig sprickbildning, som enligt min mening inte uppstått då betongen torkat.

Säljaren har tecknat en försäkring för dolda fel, och jag har tagit kontakt med dem. Än så länge är dialogen positiv och de kommer ta ställning till huruvida detta är ett dolt fel när vi skickat in en skaderapport och offert för åtgärden.

Konstruktion:

Huset är byggt 1967 och som jag förstått det så är det en armerad 80mm betongplatta på 150mm grus. Ovanpå detta ligger det en fiberplatta (tjockare längs väggarna), sedan ett lager singel (tunnare längs väggarna) och slutligen en överbetong.

Frågor:

1, Huset har ju några år på nacken. Anser du med din erfarenhet att man kan förvänta sig sådan sprickbildning eller inte? Vi behöver veta om det finns en chans att det här klassas som ett dolt fel eller inte, då det har betydelse för vilken slags firma vi anlitar, alternativt om vi fixar det själva.

2, Min förhoppning är att det bara är överbetongen som har spruckit, men att den armerade plattan är intakt. Vad tror du?

3, Hur anser du att man bör gå tillväga för att åtgärda? Golvet tänkte vi byta ändå, men vilket underarbete krävs? Ny betonggjutning? Flytspackel?

Det här blev mycket text och kanske en ovanlig frågeställning.

Hör gärna av dig och bekräfta att du fått mailet och bilderna.

Vänliga hälsningar

Svar från Micke

Hej,
Tack för swish.

Här kommer svar på dina Frågor:

Detta behöver du ta reda på:
Att flytbetong av olika anledningar spruckit genom åren kan bero på massa saker. Kanske har det stått något tungt där historisk. Kanske skedde någonting under entreprenaden, kanske är det en sättning i plattan. Omöjligt att svara på om den armerade plattan är intakt utan att ta bort ytskiktet och kolla.

Hur anser du att man bör gå tillväga för att åtgärda? Golvet tänkte vi byta ändå, men vilket underarbete krävs? Ny betonggjutning? Flytspackel?

Du behöver ta fram betonggolvet. Du behöver ändå gjuta en förstärkning under bras kaminen eller hur? Där hade jag typ gjort nåt sånt här (nu är ritningen från nyproduktion). Dvs du behöver gräva/borra ur där kaminen ska stå. Sedan förstärka med typ 20 cm betong och rejäl dubbelarmering där du har punktlasten.

Den stora frågan som du inte ställer men som jag ställer mig och som kan ge en hint om du har problem i det stora hela. Har huset generella sättningsproblem? Och det bestäms menar jag inte enbart av ett sviktande golv. Har du sluttande golv i huset? Har du kärvande dörrar / fönster? Har du sprickor i grundbalken? Hur ser de isåfall ut? Är de horisontella eller vertikala, omfattning, bara i ett hörn osv osv.

Vet inte om jag gav något bra svar.
mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel