Fråga från anonym

Hej Micke, jag funderar på att köpa ett betonghus från slutet av 60-talet. Huset är av souterraintyp och har flertalet sprickor, ffa en utvändig vertikal spricka i teglet på ena delen av fasaden och sedan ett flertal invändiga – mestadels horisontella på husets nederplan. De invändiga varierar mellan 1-5 mm i bredd och flera av dem är uppåt 1,5-2 meter långa som jag kan maila foton på.

Kan du säga något generellt om sprickor baserat på hur de ser ut (vertikala/horisontella/hur breda de är o s v?). Jag undrar också om du har tips på någon firma i Skåne som är specialiserad på just sprickor, själv hittar jag bara någon enstaka i Sthlmsområdet.

Vänliga hälsingar

Svar från Micke

Hej ,

Besiktningsmän är notoriskt försiktiga med sättningsskador så jag har inte lyckats attrahera någon partner som vill ta i denna typ av besiktningsuppdrag (dock andra besiktningar). Har dock mycket bra kontakt med geotekniker och andra partners som kan ge utlåtande kring din situation – men de kostar pengar – men det gör besiktningsmän också.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS