Fråga från Erik

Hej Micke!
Först, tack för din sajt!
Jag har läst flera av dina guider och svar på frågor. Jag står i färd med att renovera garage hemma. Totalt är det ca 35kvm tunn betongplatta, 15-25cm. Problemet jag har är att den spruckit från långsida till långsida ca 2 m in. Troligen har det skett pga dålig dränering och underlag, huset är byggt 67 så det har väl antagligen satt sig.
Är det möjligt att ta bort det spruckna materialet, lägga nytt underlag och gjuta en ny platta där? Går det att ”fästa” den nya plattan i den gamla? Eller är det bästa att riva hela den gamla och gjuta en helt ny platta? Tacksam för svar!
Med vänlig hälsning, Erik

Svar från Micke

Hej Erik ,

Tack för din fråga och din feedback.
Man kan absolut göra en pågjutning.

Sedan är det så att om du inte åtgärdar dina markförhållanden riskerar även din nya grund (pågjutningen) att spricka.

Då finns det två val.
1) Försök laga och lappa
2) Riva bort och gjuta en ny platta

När det gäller laga och lappa.
Lite tankar jag har

  • Isolering. Jag hade velat isolera grunden. Det stoppar fukt att ta sig upp i plattan. Finns massa anledningar att man vill göra det. Det kan man göra utan att ta upp betongplattan, då får man lägga cellplast ovanpå betongen och 10 cm betong på det.
  • Sättningen. Sättningen måste förhindras fortsätta. Annars spricker det. Man kan påla men det är mycket oklart om plattan håller för det. Man kan prova geopolymer lokalt för att stärka upp plattan. Läs mer om detta här. Men egentligen vill jag koppla in en geotekniker som gör en mindre sättningsutredning.

Riv bort & gjuta nytt
Detta är det jag hade gjort.
Men detta är också det jag kan bäst, men det betyder kanske inte nödvändigtvis att det är rätt för dig. Viktigt att poängtera.
Så här hade jag gjort och lite varför.
Jag hade tagit bort betongplattan (en rejäl grävmaskin med rätt verktyg gör detta i ett nafs). Då frilägger du marken och kan ersätta den med sättningsokänslig makadam eller dräneringsgrus.
Här finns artikel kring det generellt för garage.

Det finns idag också mycket enkla system som gör det enklare att bygga grunden själv. Läs mer om det här.

Vilken av dessa vägar du gå är ju lite upp till dig såklart utifrån hur långsiktig du är med ditt garage. Även värde på hus mm kan avgöra vad man gör eller inte. Vet inte priserna i Sundsvall? Har lokala kontakter där som säkert vill hjälpa till. Säg till isåfall.

Lycka till nu.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel