Stenkista för värmepump

Fråga från Sven från Falsterbo

Hej,

Jag tänker installera en luft-vatten värmepump. Då behöver jag leda bort kondensvatten från utedelen, som kommer stå bredvid garaget. Tänkte mig att leda ner det i en stenkista. Hur stor och djup behöver den vara? Kan stenkistan placeras bredvid utedelen, dvs intill huskroppen eller bör den ligga en bit ifrån?

Hälsningar
Sven

Svar från Micke

luft vatten värmepump kondensvatten till stuprör
Hej Sven,

Tanken med en stenkista för kondensvattnet är bra. Men det skapas mycket små vatten mängder så jag tycker stenkista känns som en overkill.
Du behöver isåfall den minsta möjliga. Eftersom det inte är några enorma vattenmängder så är det mindre kritiskt när det kommer till stenkistans placering. Men samtidigt kommer ju stenkistan suga upp vatten automatiskt så jag hade sett det ur ett större perspektiv. Kanske lagt det i en gräsmatta ändå en bit från huset, inte för kondensvattnets skull enbart utan för att den gör mer nytta för dig generellt.

Ett alternativ som du kan göra är Du kan inte koppla det som vi har gjort det hemma hos mig, till ett stuprör – se bild från mitt hem här intill.

Mvh Micke

Fick du hjälp av denna artikel