Fråga från Jörgen

Hej
Jag undrar om jag kan använda min gamla stödmur till nytt uterum. Tänkte riva det gamla och bygga ett lika stort . Stödmuren är typ 1,5 meter hög och murad med tegel,känns väldigt stabil som den är nu Tänkte fylla upp med fyllnadsmassa och padda.Isolera armera och gjuta 10 cm tjock platta. Uterummet är på 15 kvm. Vad tror du om konstruktionen?
mvh Jörgen

Svar från Micke

Hej Jörgen,

Varför använder du begreppet stödmur när den är grund till uterummet idag?

Gör att jag undrar om några saker

1) Kommer det nya uterummet väga mer? Har du konstruktionsritningar kring laster från förra grunden (dvs hur stora laster den klarar – begreppet stödmur gör mig konfunderad). Sen tar man fram en lastplan för nya huset. Klarar den gamla grunden dessa laster ? En bra grund ska göra det. Om du betecknar din stödmur som bra grund – kör på det.

2) När byggdes uterummet. Hur isolerades den? En oisolerad betonggrund kan leda upp vatten i syllen – var då överdrivet noggrann med sylltätning.

Jag tycker inte en ny grund (som man vet vad det är) är så jättedyr. Hade gått på det om jag hade varit osäker. Då är denna grund för hög sockel ett alternativ.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel