Fråga från Tomas från Stockholm

Hej,
Jag ska bygga en utomhusaltan med måtten 11,35m X 3,25m på en höjd över marken om 2,65m. Under utomhusaltanen kommer en inglasad altan finnas, därför kommer det inte finnas utrymme för att sätta plintar och stolpar mer än utefter altanens sidor. Jag har läst mig till i tidigare svar att det är OK med en bärlina som är max 3,5 m (min är 3,25m) om man bygger cc 40cm och med dimensionen 45×195, så det är det jag tänker göra. Det jag tänker är att bygget blir ganska tungt och att plintkonstruktionen samt infästningen i väggen måste hålla för belastningen. Så, hur stort plintavstånd måste jag ha? Samt har du några tips på hur jag på säkrast sätt kan göra en stabil infästning i väggen mot mexitegel?

Mvh Tomas

Svar från Micke

Hej Tomas,

Precis som för en grund behöver man göra en lastnedräkning och se att lasterna fördelas över plintarna.

Här är de avstånd jag har snappat upp gäller mer generellt för olika bärlinor. När det kommer till infästningar i väggen för din konstruktion behöver du tala med en konstruktör. Vill du ha kontakt med en?

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel