Fråga från anonym från Arlöv

Har läst ganska mycket på din sida 🙂

Jag har en källaren med en troligtvis dålig dränering. Jag vet inte hur man säkerställer att den är dålig, men putsen har släppt på flera ställen. Oftast nere vid golvet men även högre upp. Dock finns trä i källaren och det finns ingen mögel.

Ca 2.20 i takhöjd så precis på gränsen om man vill höja takhöjden och gräva ut eller om man tillåter den att sänkas med ventilerat golv….

Byggd 1957, enligt uppgift gjuten och armerad på grovt singel. Dock sa tanten som vi köpte av att de hade stött på berg i ena sidan av huset.
Inga grannar har stött på berg vad vi vet.

Osäker om jag sen vid källarrenoveringen ska ha ventilerat golv eller gräva ur. Mest utifrån kostnad…. generellt känns det väl bättre med isolerad. Men det kanske blir svårt om vi stöter på berg.

Svar från Micke

Hej ,

Låter som vettiga tankar du har.
En dränering skadar sällan. Kostar lite men från mitt perspektiv en av de renoveringar som är mest standardiserade och enkla, förutsatt att man inte stöter på berg. Men samtidigt, vid berg så är dräneringen extra viktig.

Kan då kombinera med någon pump som kan gå när det behövs (för berget gör ofta att vatten samlas nere där källare möter berg).
Hade nog börjat där – kan behövas oavsett.

Lycka till med ditt projekt.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel