Fråga från Simon

Hej Micke,
Tack för en bra och informativ sida.

Vi köpte för ett par år sedan ett 70-tals hus med tryckt syll. Vi var medvetna om detta från start och gjorde extra besiktningar m.m. för att känna oss trygga med affären. Enligt besättningsman fanns viss doft (något som vi själva inte kände i början men kanske nu lärt oss). Vi har under de första två åren arbetat med att förbättra klimatet i krypgrunden genom att rensa upp, ordna ordentlig plastning samt installerat en sorbtionsavfuktare för att säkerställa ett gott klimat och ett undertryck. Vi hade väl lite blåögt haft förhoppning att det skulle hjälpa till att få bort det mesta av lukten men känner i dagsläget att vi kanske behöver kosta på ett syllbyte trots allt. Så vi har nu börjat ta in offerter för detta, vilket leder mig till min fråga/frågor;
1. Har du några bra och pålitliga firmor du kan rekommendera i Göteborg/Mölnlycke med omnejd?
2. Vi har stående träpanel och ser helst att vi slipper göra ett ingrepp på den då vi har svårt att se att det kommer bli lika fint som innan om man har en dropplåt 40cm upp på fasaden. De firmor som varit här fram tills idag har dock alla sagt att de vill byta syllen utifrån, det blir för komplicerat och dyrt att göra från krypgrunden säger dem (även om vi har en rymlig krypgrund där man kan arbeta på knä i alla fall på de flesta ytorna).
Har du möjligen några refernsbilder på hur ett slutresultat kan se ut för andra som bytt syll utifrån med stående träpanel som fasaden?
3. Vi har även fått höra att man kanske börjar med att bara göra ingreppet från utsidan och byter all syll på yttermuren. Hjärtväggar är inte säkert att de varit utsatta för samma fuktpåslag och därav avger lukt i samma utsträckning. Är det en rimlig upplägg eller byter man inte allt på en gång?
4. Med ett hus byggt -73, där vi haft ett gott klimat i krypgrunden i snart 2 år. Kan vi förutsätta att det är syllen som är problemet eller bör man alltid skicka in en bit trä för prov/analys innan vi tar beslutet att byta syllen?

Tack på förhand för din hjälp!

Mvh,
Simon

Svar från Micke

Hej Simon,

Tack för swish 😊

  • Har skickat bra byggare till dig. De snurrar över hela sverige varje vecka. Speciellt i dina trakter. De är enligt mig bäst i Sverige på syllbyten.
  • Kolla med företaget jag skickat. Vet att för alla krypgrunder så sker syllbyte av praktiska skäl utifrån. Tyvärr har jag inga referensbilder.
  • Platcon gör en bedömning vilka syllar som behöver bytas. Min tro är att hjärtsyllen klarat sig men säger platcon något annat så kan du kan lita på deras erfarenhet. De har flera gånger sagt till kunder jag skickat dit att kunden inte behöver göra något, fast de hade kunna sålt om de velat (i onödan). Så jobbar inte de. De är ärliga varför det känns tryggt att rekommendera dem.
  • Syllar börjar lukta långt innan gasernas koncentration är farlig. På gott och ont. Har pratat med forskare om det. Och han sa att klorfenoler är mycket skarp i sin lukt och visst är det giftigt i höga koncentrationer. Men det är sällan fallet i villor/hus. Det är därmed mest ett ”luktproblem” enligt honom. Men med det sagt så både ökar du värdet på huset om du gör något åt det och vem vill bo i ett hus som potentiellt kan vara skadligt för ens barn och utveckla allergi osv. Blir lite psykologiskt för många. Kan du hantera dessa delar – husvärdering, lukt, psykologi (dvs psyket spelar in där man tänker på att man vill göra allt för att t.ex. barn inte utvecklar eventuella allergier)– så kan man ganska tryggt bo i ett hus med milda syllproblem.

Svarade det på dina frågor?

Med vänlig hälsning
Micke

PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel