Fråga från Magnus från Sala

Hej!
Vi är ett antal nybyggda hus, på plintgrundar, som fick problem första vintern (februari -18) med att våra vattenledningar som går i trossbotten frös, redan vid 8-10 minus. Vi har dock en mycket oseriös entreprenör som inte tänker åtgärda felet trots oändligt antal mail/påstötningar. Jurist också inkopplad. Nu känner vi oss dock tvungna att åtgärda detta själva, snabbt.
Vad anser du är bästa lösningen? Öppna upp (sitter Cembrit under huset) och isolera mer i trossbotten? Tilläggsisolera under huset, dvs sätta någon form av skivor under Cembritskivan? Vad isf? Både och?
Enormt tacksam för ev svar!

Svar från Micke

Hej Magnus,

Så mycket isolering som möjligt skulle jag säga. Cellplast hade jag använt.

Det finns för- och nackdelar med alla grundtyper. Rörande plintgrunden är detta en av de praktiska problemen. Dels ska man ha 20 cm under huset för fri ventilation, sedan bärande bjälklag, sen kommer isoleringen. Det bygger på höjden och då slarvas det friskt. Vi bor i Sverige med kallt klimat som är oförlåtande när det blir fel.

Ska se med några erfarna byggare vilka mer tips finns att ge dig.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel