Fråga från anonym från Enskede

Hej Micke, tack för fantastisk sida. Den gör att jag vågar mig på att göra plattan själv. Jag bor i en 20-tals villa i Enskede och ska bygga en 10 kvm stor entré och plattan kommer ligga mot befintlig källarmur. Har fått många ”råd” från olika konstruktörer huruvida plattan skall förankras i källarmuren eller ej, och alla lika bombsäkra.

Vad tycker du? Om jag bara packar materalet noga under så går det väl bra? Jag menar, annars är plattan det enda som fortfarande är fritt från väggen..?

vänl hälsningar

Svar från Micke

Hej Tomas,

Tusen tack :)

Du ska INTE förankra betongplattan emot befintlig källarmur. Fel utfört kan det trycka in källarväggen. Om källaren har en innervägg som stöttar upp mot denna vägg kan det gå finfint, men annars finns risk för sättning.

Jag vet att jag fått frågor historiskt där vederbörande fått sättning. Hittar dem inte själv nu men ligger någonstanns i denna hög av frågor :)

Så för att undvika sättning – tillbyggnaden ska ”sväva” fritt och vara korrekt utfört givetvis enligt konstens alla regler (se här). De som lärt mig detta är Tjällden AB (grundmaterialleverantör).

Kolla gärna också med dem om du verkligen vill prata med de som kan nåt :) – alltid skönt att få en second opinion från riktiga experter.

Den konstruktör som påstår det motsatta får gärna återkomma till mig så ska jag ta dialogen med dem.

Mvh Micke

Fick du hjälp av denna artikel