Fråga från Jenny från Luleå

Hej,
Vi planerar att bygga ut vårt hus, som idag består av en huskropp från -32 med källargrund (rektangulär), som på 70-talet blev utbyggd med en rektangulär tillbyggnad som står på platta på mark. Huskropparna står med gamla husets kortsida mot 70-talstillbyggnadens långsida vilket bildar en vinkel och därmed en rektangulär markyta om ca 27kvm, som vi nu avser bygga ut. Vi vill gärna bygga ut med källare, förutsatt att det inte blir hur dyrt som helst då det trots allt är biytor vi vinner på det. Vad jag förstår gör hörnet mellan huskropparna (där långsidan som angränsar mot den tänkta tillbyggnaden är källargrund (=huskropoen från -32) och kortsidan platta på mark(=70-talsutbyggnaden)) det hela lite trixigt. Vad tror du, är denna idé utdömd redan på förhand pga risk för sättningar i 70-talsutbyggnaden eller låter det helt enkelt för dyrt för att ens räkna på i relation till om man bara bygger ut i markplan med ny platta på mark?

Mvh Jenny

Svar från Micke

Hej Jenny ,

Tyvärr har jag ingen mark AMA att titta i här precis, men att inte komprimera makadam under plattan har jag aldrig hört tidigare. Ett kapillärbrytande skikt placeras under betongplattan för att hindra att markfukt sugs upp. Skiktet bör bestå av minst 150 mm makadam, fraktion 8-16 eller 16-32, som komprimeras väl. Hur många överfarter som krävs beror på markvibratorns storlek och skiktets tjocklek. Jag använder en markvibb på ca 100kg och brukar köra minst 4 överfarter, sista överfarten bruka sänka nivån ca 5 mm. Jag gissar att inte så mycket lär hända med plattan om man inte komprimerar, men!!! den ökade risken för sättningar gör att rördragning för avlopp riskerar att förskjutas och det kan bli fel fall på avloppsrören och glapp i skarvar samt spänningar i material. Jag skulle som beställare inte acceptera det.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel