Fråga från Mange från Jönköping

Hej Micke! Vi går i tankar att bygga till och bor i ett putsat 50-tals hus med oinredd källare. Tillbyggnad cirka 40 kvm, vilken grund rekommenderar du mark sand/lera. Hur ska vi tänka för/nackdelar med respektive grund. Ska inte bygga till med källardel. Tacksam för svar din hemsida är guld värd.

Svar från Micke

Hej Mange

Jag gillar betongplattan. Så om du inte har något direkt emot det är det mitt förstahandsval.

Den stora byggtekniska utmaningen med tillbyggnader av hus med källare är de höga socklarna. Hur hög sockel har du?

Detta löser sig naturligt om man bygger källare även för tillbyggnaden men många vill inte det precis som du.

Ett tips:
Du behöver starta med att hitta konstruktör. Du kommer behöva en och det är brist på dem. Konstruktören räknar på lasterna din nya tillbyggnad genererar. Både mot grunden men också in mot din källarvägg. Med dessa beräkningar blir det enklare att ta fram lösning utifrån din situation. Alla lösningar, oavsett vilken du väljer behöver dessa konstruktionsritningar.

Man bygger ofta upp en grundsockel i nivå med ditt befintliga hus och det kan göras på många olika sätt.

Många väljer att bygga upp de höga socklarna på plats med leca, thermomur eller liknande. Känner till bättre lösningar som är på väg in på marknaden men då du ska bygga nu är dessa inte aktuella. De är i beta stadiet och har precis ringt dem för att se om de vill diskutera med dig men det är deras högsäsong nu så produktutvecklingen av detta ligger mer mot hösten.

Men som sagt – börja skissa med arkitekt för designen & konstruktör över lasterna så tar man nästa steg sen. Men konstruktören kan strunta i grunden. Det löser grundleverantörerna bättre enligt mig. Konstruktörerna är mycket försiktiga och föreslår dyra lösningar. Låt dem räkna på lasterna, sen vänd er till grundleverantören – eller mig 🙂

Mvh Micke

Fick du hjälp av denna artikel