Fråga från Björn från Falun

Hej!

Fin sida! Vi planerar att göra en tillbyggnad till vårt hus. Huset står på plintgrund och är från 1940-talet. Tillbyggnaden är planerad att vara på platta. Finns det några risker med detta? Borde tillbyggnaden stå på plint den med?

Vi har redan anlitat en snickare som ska hålla i bygget och som vi har förtroende för så jag vill inte ta av din tid mer om jag inget kan ge tillbaka.
Men jag hade en gnagande känsla av att jag behövde dubbelkolla denna detalj då jag ser framför mig att det gamla huset på plintgrund på gammal ängsmark kommer vara betydligt mer rörligt än tillbyggnaden på platta (på samma marktyp). Men jag antar att det handlar om att göra fristående grund, rörelsefog? Och att även taket har möjlighet till fri rörlighet mot gamla huset – och de grejorna kan jag stämma av med snickaren att han har koll på.

Vänliga hälsningar Björn

Svar från Micke

Tack Björn för feedbacken,

Jo. En grund som står bra ska inte vara någon skillnad om det är en plintgrund eller vanligt grund / betongplatta som tillbyggnad.
Men som du beskriver är du orolig för just det.

Precis som du skriver så är det viktigt att grunden är fri. Inte hänger på det befintliga huset. Av estetiska skäl, dvs framförallt sockelhöjden gör att många väljer samma grundtyp. Krypgrunder (som du inte har) är lite speciellt då man har ett ventilerat utrymme.

Dessa kan sånt här bättre än mig – Tjällden AB.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel