fråga micke

Tips för att göra om källare till boyta

Fråga från anonym från Stockholm

Hej! Jag har tänkt att göra om min källare som är 75 kvm till boyta med sovrum, flytta badrum etc. Tänker byta ut befintliga stammar och isolera men vill inte bygga på för mycket pga takhöjd. Dränerade och isolerade med isodrän utvändigt för 1,5 år sedan, de grävde djupare än normalt med tanke på stambyte, sänkning av golv invändigt. De som gjorde det säger att jag kan använda isodrän som golvisolering för att inte bygga på så mycket, stämmer det? Har berg under huset så går inte att gräva så mycket. Kan man lägga flytspackel direkt på isodrän eller måste jag ha betongplatta också? Går det att lägga heltäckningsmatta direkt på sen eller är det bättre med parkett? Måste jag i så fall även ha platonmatta under? Går det att lägga vattenburen golvvärme ovanför isodrän i blivande badrum, blivande hall som kommer att ha klinkers? Mvh

Svar från Micke

Hej ,

Nej isodrän rekommenderar jag inte i ditt fall. Isodrän fungerar som dräneringsskivor för källarytterväggar men för att ha under källargolv så är det bättre (och billigare) med vanlig cellplast. Isodrän stoppar inte fukten och det gör cellplast. Fukten tillåts vandra in i materialet (dvs är inte kapillärbrytande) på samma sätt som cellplast. Skrivit om det ganska mycket genom åren. Hade det fungerat bra hade det även använts för normala betongplattor. Där har man gjutit sedan 80 talet med cellplast först som kapillärbrytande material sen betongplatta(golv).

Det låter för mig som att du inte har perfekta förhållanden för att inreda källare, iom berget och låg takhöjd.

Se här för artikeln som går igenom din fråga mer i detalj.

Svaren för din fråga om golvvärme/isolering finns där på den sidan också och kan sammanfattas lite kort.
”Om du inte har minst 15 cm cellplastisolering och vill ha golvvärme bör du ha ett ventgolv. Annars riskerar du omvänd fuktvandring och ett allmänt fuktigt klimat. Läs mer om ventgolv här”.

Hoppas det svarade på dina frågor

Mvh Micke

PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com.
:DS

Artiklar

Micke svarar

Vision Husgrunder.com

Vår vision är att svara på de frågor som våra läsare har. Tveka därför inte att kontakta oss och meddela oss era frågor så tar vi upp dem här. Vi är dock inget forum. Husgrunder.com ska vara platsen på internet dit du vänder dig när du vill ha svar på frågor - inte bli förvirrad med fler frågor!