Fråga från Oscar från Örebro

Jag skulle gärna få lite tips gällande att lägga vattenburen golvvärme.

Vi ska renovera om i ett befintligt hus som har en betongplatta på mark. Vi har tagit bort allt golv. Under golvet så finns själva husgrunden som är en betongplatta som man har satt balkar på och isolerat med vanlig isolering mellan, På balkarna satt själva golvet som vi alltså har tagit bort.

Vår plan är följande: Lägga cellplast (S100 eller S200 beroende på vilket som rekommenderas). På cellplasten läggs armeringsnät, vattenslinga och sen flytspackel. Slutligen klinkers på det.
Jag undrar om det är ett bra alternativ och vad vi behöver tänka på. Som exempelvis vilken hållfasthet på cellplasten behövs? Vilken tjocklek på cellplasten ska man ha. Jag har läst att cellplasten har bra fuktmotstånd och fuktisolering. Men finns det andra fuktrisker att tänka på? Behöver man prima betongplattan innan man har på cellplasten och ska man limma fast cellplasten?

Vår första tanke var att byta nuvarande isolering till ny sedan lägga golvspånskiva på det som har färdiga spår för vattenslangarna och sen lägga golvgips på det eller alternativt flytspackel (med armering mellan). Men vi blev osäkra på om spånskivorna skulle hålla om man flyttspacklar på och sen tänkte vi att cellplast har bättre isolering + flytspackel skulle ge en jämnare yta och i längden var ett bättre alternativ. Därav är vi inne på det första förslaget med cellplast.

Men jag skulle verkligen vara tacksam för tips om det är ett bra alternativ för det är den mest kostsamma.

Svar från Micke

Hej Oscar,

Det där med fukt/fuktvandring mm finns det många lösningar på och många tyckare.
Jag tycker man kan konsultera ett riktigt proffs för ett sånt här projekt när det kommer till själva rådgivningen.
Har skickat dig kontaktuppgifterna till en kille som jag rekommenderar att du kontaktar.

Han jobbar med att rekommendera konstruktionen du behöver så det blir rätt gjort inte minst fuktmässigt men även så det håller för laster osv.
Han nås enklast på mail då han är nyopererad.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel