Fråga från Lukas

Hej Micke!

Jag vill först tacka för att sidan finns!

Jag har tidigare ställt en fråga för nästan ett år sedan och fått ett fantastiskt svar.

Jag ska bygga ett kallställt förråd. Förrådet kommer inte vara isolerat. Det grävdes bort 200 mm jord för två år sedan, för att kunna bygga en altan.

På Tjälldens hemsida läste jag att om man har ett tjäldjup på 1.5-1.6 meter, vilket ska stämma med min kommun, så blir minsta grundläggningsdjup utan utvändig tjälisolering 85 cm.

Man har en plint med 70 cm längd. Om man redan grävt bort matjord 20 cm. Jag lägger ut en markduk i N2-klass följt av makadam så att inte ogräs kommer upp i förrådet i framtiden. Jag tror N2, markduk är det bästa.

Nu återstår monterar nu plintar. Jag gräver hål och lägger markduk av N2-klass följt av att jag fyller med 10 cm makadam under plinten.
Enligt vad Byggmax samt Bauhausvideo ska detta vara tillräckligt för en altan?
Jag följer mig även till Byggmax beskrivning och ser till att plintarna sticker upp 5 cm ovanför markytan.

Tror du det finns risk att kallställda förrådet kan bli utsatt för sättningar.

Jag har läst om tjäldjup, som ligger på 1.5 meter medans grundläggningsdjupet enligt Tjälldens är 0.85 m. Jag ska alltså inte ha VA eller liknande i kallställda förrådet.

Hur hade du själv gjort, är väl funderingen.

Jag funderar på om det är behövligt, att innan plinten monteras, även ha lager tjälisolering men vilken storlek på isoleringen rekommenderar du i så fall. Standard i Västra Götaland verkar vara 50 mm.

Mina två funderingar är:
1. Skulle du själv använt tjälisolering i detta fall?
2. Skulle du gjort annorlunda än det jag beskrivit, du är nämligen experten och jag har bara läst om det på nätet för att försöka bilda mig en uppfattning.

Det bär mig emot att fråga men jag kände att jag nått vägs ände:)

Jag önskar allt gott & är jättetacksam!
Lukas

Svar från Micke

Hej Lukas ,

Tusen tack för din feedback 🙂

Allt hänger ju lite på hur mycket man vill satsa på sin byggnad. Ett kallställt förråd är ju liksom inte något jag lagt för mycket pengar på.
Där kan man ta lite genvägar menar jag. Dvs inte tjälisolera, och gräv så djupt du bara kan och vill. Ju mer desto bättre ner mot tjälfritt djup. Det jag förstått om plintgrunden är att man ska ha minst 20 cm ventilation under. Annars riskerar man fuktproblem (beroende på val av trossbotten).

Tjälldens grundläggningsdjup ska du inte kolla på i ditt fall. De säljer inga plintgrunder och mig veterligen bygger deras beräkningar bygger på att du har ett uppvärmt hus ovanpå marken. Därav minskar tjälens påverkan på marken pga att huset värmer ovanpå.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS