Fråga från Susanne

Hej Micke! Tack för en bra sida! Vi bygger fritidsboende – 6 x 12 meter, som vi tänkt ställa på plintgrund. Tjäldjupet i området där vi ska bygga är 2,10 meter, och det är inte aktuellt att gräva så djupt. Marken där huset skall stå är en grusås – hårdbacke. Min fråga till dig är om man ska tjälisolera för att minska grävdjupet – hur gör man? Vår grävmaskinist som har gjort många husgrunder i området menar på att man kan gräva ca 1 meter, dränera runt plintarna, ner med plinten, fylla igen, lägga 70 cm markisolering som kragar ut 120 cm åt alla håll – och att man på byggnadens hörn kragar ut ytterligare 120 cm (alltså 240 cm totalt). Över isoleringen fyller man sedan på med ca 20 cm makadam som paddas. Den stora frågan är om man kan lägga isoleringen ovan plintarna? Jag har hört att vissa vill att man lägger isoleringen under plintarna…och att man ska kraga ut 3 meter + att isoleringen måste vara 15 cm tjock…men då blir ju plintarna väldigt instabila – och meningen med att gräva plintar (billigare) försvinner! Långt inlägg, men behöver verkligen hjälp här!
Mvh Susanne – förtvivlad stugbyggare

Svar från Micke

Hej Susanne,

Tack för feedback.

Detta är problemet med plintgrunden.
Det gör att de flesta bara bygger på och hoppas på det bästa 🙏

Problemet med de grundläggningsdjup jag känner till förutsätter ett hus som värmer marken och hur kombinationen med markisolering påverkar det. Med en plintgrund kommer ju kylan åt marken vilket gör det knepigt.

Byggare höftar för att det borde gå – typ. Att tjälisolering gör situationen bättre kan man anta. Men ingen jag vet har ”forskat” på det och tagit fram grundläggningsdjup för plintar med tjälisolering.

Beklagar tråkigt svar.

Med vänlig hälsning
Micke

PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel