Fråga från Patrick från Valbo

Hej hej, Vi skall bygga en pool med thermomur, frigolitblock som det skall gjutas i. Poolfirman säger att vi inte behöver gjuta en grund men vi har tänkt göra det i alla fall. Men fråga till dig. Skulle det funka att gjuta en platta som enbart är 70mm tjock med armeringsnät på 40mm.

Eller är det alldeles för snålt? Skulle det annars räcka att gjuta 100mm tjock?

Tack på förhand.

Svar från Micke

Hej Patrick,

Jag har själv pool. Mitt intryck är att många underskattar värdet av att ha en stabil pool. Poolsystemet är mycket viktigt och Thermomur är ett stabilt system. Kanske lite väl stabilt då systemet kräver mer än dubbelt så mycket betong som liknande poolsystem kräver. Systemet är ju utformat för källarväggar med enorma laster ned från huset. I en pool kommer lasterna mer från marken och från vattnet. Därmed är det tycker jag viktigt hur poolens väggar förankras i just grunden. Därav min förvåning att dina byggare inte rekommenderar någon poolgrund.

Tänk också på hur en pooltrappa ska kunna stå stabilt i poolen (eller har du poolstege?). Det talar också för att ha en poolgrund. En annan fundering är också – vilken grund ska man annars använda. Sand? Då ligger linern direkt på sanden. Och man får ju avtryck från fötter och liknande om man hoppar ner och tar sats mot botten. Nej – jag rekommenderar en poolgrund. Ger en mycket schysst pool och det är ju som sagt stora krafter i dels marktryck och dels vattentryck på en poolvägg. Rekommenderar därför definitivt poolgrund för speciellt Thermopool (eller dess utmanare – se här eller filmen nedan)

Hade gjutit 10 cm men 7 cm kan också räcka. Tänk igenom hur armeringen ska fästas i betongplattan så väggarna blir fast förankrade i betongplattan. Du har rätt höga laster på väggarna som vill välta omkull dem. Både inåt (marktryck) och utåt (vattentryck).

Lycka till med ditt poolprojekt.

Vänliga Hälsningar
Micke