Fråga från Uffe i Sollentuna

Hej,

Tänkte bygga ett attefallshus med källare dvs 2 våningar (plattan hamnar ca 190 cm under marknivå). Jag har några frågor.

1) Hur mycket isolering bör jag ha under plattan?
2) Hur tjock bör plattan vara?
3) Om jag bygger in golvvärme, behöver jag fortfarande ett bjälklag ovanpå plattan?

Svar från Micke

Hej Uffe,
Tack för din fråga.

1) Hur mycket isolering bör jag ha under plattan?
Tjockleken på isoleringen bör vara 300 mm. Därmed blir den totala tjockleken på din grund 400 mm ovanpå det dränerande materialet. Val av tjocklek på cellplastisolering är också ett val man gör. Hur välisolerad vill man ha sin betongplatta. Betänk också att om du har 400 mm hög betongplatta då betongplattan är 100 mm.

2) Hur tjock bör plattan vara?
En betongplatta som ska användas som betonggolv i källaren behöver vara tjock som en normal villagrund. Dvs 100 mm tjock. Däremot kan kantbalken behöva förstärkas i grunden beroende på vilka laster din väggkonstruktion har.

Vet du lasterna så är det ofta enkelt för grundleverantören att dimensionera kantbalken åt dig, annars kan du behöva ta in en konstruktör.

3) Om jag bygger in golvvärme, behöver jag fortfarande ett bjälklag ovanpå plattan?
Rörande bjälklaget är jag mer osäker på vad du menar. Du behöver normalt inget bjälklag ovanpå en betongplatta. Har du tänkt att bygga en bjälklagslösning för ditt Attefallshus så lämpar sig det sämre för källare eftersom man då oftast använder krypgrunder. Krypgrunder kräver ventilation vilket inte är möjligt på ett bra sätt för en källare. Då rekommenderar jag platta på mark.

Hälsningar Micke

Fick du hjälp av denna artikel