Fråga från Nicklas från Munka-Ljungby

Hej,

Jag har en källare där det idag ligger tegel på ett underlag av ren sand. Från teglets yta ner till underkant källarvägg har jag ca 12 cm. Teglet suger fukt och ställer jag något på det drar det snabbt åt sig.

Nu funderar jag på sätt att lösa detta. Det förslag jag tycker verkar rimligast är att gräva ner till kanten på källarväggen, lägga 5cm cellplast, åldersbeständig plast och sedan gjuta en 5 cm platta på detta. Med detta hoppas jag uppnå kapillärbrytande effekt från cellplasten och att sanden (känns som sandlådesand) ska vara tillräckligt dränerande för att jag ska få en torr platta.

När jag pratat med folk inom betongbranschen (lokala betongstationen) har de kommenterat att 50 mm platta är lite i minsta laget. Främst med hänvisning till att det är lätt att den spricker vid gjutning. Belastningsmässigt är jag inte orolig (det tyngsta som kommer drabba den är en frys som ska stå på den), men har du någon åsikt om lämplig minsta tjocklek? Har tänkt armera med nät typ 5150 och 8-16 singel. Handlar det om att låta den torka ordentligt långsamt?


1) behövs mer än 50mm cellplast
2) behöver jag gjuta en betongplatta som är tjockare än 50 mm?

Mvh Nicklas

Svar från Micke

Hej Nicklas,

Rörande tjocklek på isoleringen / cellplasten
Din lösning låter som en bra ide. Cellplast räknas som kapillärbytande vid cirka 50 mm. Du kan kontrollera ifall sanden är dränerande genom att hälla en spann med vatten på sanden och se ifall vattnet sjunker undan. Tänk på att lägga en smal cellplast skiva eller liknande mellan teglet och den nya betongplattan för att undvika en köldbrygga mellan betongplattan och teglet.

Du får då en så kallad rörelsefog.

Rörande tjockleken på betongen
Om du bara armerar rätt så ska det inte vara några problem? Armeringsnät 5150 bör fungera. Hade du gjutit in vattenburen golvvärme hade du behövt minst 70 mm betongplatta.

Hälsningar Micke