Fråga från anonym

Hej, jag och min sambo har köpt ett trähus utan källare byggt 1979. Tyvärr har den träsyll direkt mot en oisolerad betongplatta. Det finns vattenburen värme i huset (element). Går det på något sätt att ta bort träsyllen och på samma gång gjuta in vattenburen golvvärme på nedervåningen? Har du något annat tips? Idag har vi ett fuktvärde i träsyllen som närmar sig gränsen för mikrobiel tillväxt.

Svar från Micke

Hej ,

Jag ser borttagning av syll och din ingjutning av golvvärme som två olika projekt. Men man kan gärna göra dessa samtidigt eftersom ingreppet intill väggen med fördel kan göras samtidigt då man ändå gör syllbytet.

Man kan säga att ventilerade lösningar är en vanlig åtgärd ihop med syllbyten eftersom man ofta har dåliga förutsättningar för t.ex. golvvärme just med dåligt isolerade golv.

För golvvärme gäller att man har minst 15 cm cellplastisolering i golvet.
Bygghöjden inne i huset gör att man då ofta väljer att gräva ur golvet. Som sagt är mekaniskt ventilerade golv ett alternativ.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS