Fråga från Alexander från Stockholm

Vi har ett souterräng hus där vi planerar att bygga en undervåning längs halva huset. Av olika anledningar kan jag inte gjuta en betongplatta att ställa undervåningen på.
Istället kommer jag att fästa upp den i dom betongstolpar som bär upp huset på ena yttre långsidan och i berget längs mitten av huset i dess längdriktning.
Då jag vill ta hand om den fukt som kommer att vara mellan min trossbotten (heter det väl, jag menar undersida golv) och mark (berg och stenkross med sand under) så planerar jag ha en luftspalt under hela undervåningen.
Jag är begränsad i höjd, så den isolering jag lägger i golvet behöver vara så liten som möjligt med erforderlig isoleringseffekt (motsägelse, jag vet), jag har heller ingen möjlighet att komma åt och jobba under golvet. Jag har hört att det skall finnas någon typ av specialisolering som har ett högre k-värde än vad som är normalt och att jag därmed kan få ner isolertjockleken (varje centimeter räknas!).
I ytterväggen till undervåningen kommer betongstolparna (Dia 220) att stå, hur isolerar jag dom? Jag kommer nog inte att kunna isolera dom hela vägen ner till mark, så man får nog anta att dom är kalla på vintern, vilket kommer innebära kondens och därmed fukt i väggen om man inte gör på rätt sätt.

mvh
Alexander

Svar från Micke

Hej Alexander,

Finns ett antal olika cellplastskivor som har högre isoleringsvärde än normalt. Ex Super XPS tror jag det heter.

Kolla med Tjällden AB om de kan förmedla denna till dig.

Vänliga Hälsningar
Micke

Fick du hjälp av denna artikel