Fråga från George

Hej Micke,

Vi köpte ett hus för ett par månader sedan (byggt 1968). När vi var där för någon vecka sedan och skulle mäta några rum kände vi en märklig lukt i entrén. Suck! Vi var medvetna om att det förekom tryckat virke men varken besiktningsmannen eller vi har tidigare noterat en lukt.

Fuktkvoten låg på ca 9 % i syllar och bjälklag (November). Nu är vi alla fall väldigt uppgivna och vet inte vad vi ska ta oss till. Vi funderar, som en första lösning, att skapa ett undertryck i krypgrunden (via ett spirorör som finns från grund ut genom tak) genom att montera en fläkt. Alternativt en avfuktare tills vi har råd att renovera bort problemet. Det är inte bara syllar som är tryckimpregnerade utan även bjälklagen.

Svar från Micke

Hej George ,

Har satt ihop dig med bra firma som tar byter syllar för hus med krypgrund. Ofta får man gå in utifrån då mig veterligen för du kommer inte åt dem från krypgrunden.

Ska du avfukta krypgrunden innan så skickar jag med en firma som gör sånt också.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS