Fråga från Martin från Malmö

Hej Micke, Menar du att tryckta syllar utsöndrar farliga gaser för vissa människor och inte alla?
Har ett radhus från 1974 med tryckta syllar ( synliga i krypgrund vid trossbotten) har en avfuktare igång hela året för fuktens skull. Håller dessa gifter än idag lika höga mätvärden eller anses dem mindre farliga? Om man tar bort dem och ersätter dem med friskt trä på rätt sätt, finns det chans att de farliga gaserna sitter ändå kvar i övrigt byggnadsmaterial? Eller hur säker kan man vara på att huset blir bättre utan dessa syllar? Hoppas på ett ärligt bra svar från dig / Martin

Svar från Micke

Hej Martin,

vart skriver jag att olika människor är olika mottagliga för farliga gaser?

Dofterna däremot är olika personer olika ”känsliga” för då de har olika utvecklade doftsinnen men gaserna är lika farliga för alla.
Dock är dofterna kännbara redan innan de blir farliga för människan.

Företag såsom Ocab och Anticimex tror jag är företag som ofta tar prover på syllarna och ser fukthalten i dessa samt om syllarna innehåller farliga tryckimpregneringsmedel som användes på den tiden. Om svaret kommer tillbaka att detta är fallet ska de absolut bytas.

Och ja, tryckt trä idag är mindre farligt men jag hade inte använt trä alls för syllar utan snarare oorganiskt material.
Jag tycker rostfri stålsyll är bättre.

Frågade också mina experter om din fråga och de menar att alla tryckta syllar är ohälsosamma, även de som är rötskyddsmålade.

Hoppas detta svarade på din fråga?

Med vänlig hälsning, Micke

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel