Fråga från Kristoffer från Järfälla

Ska bygga 25 kvm uterum (förlängd säsong, ska ej värmas). Uterummet ska sitta fast i huset delvis, men sticka ut en meter utanför hushörnet. Marknivå. Marken är tung kompakt lera. Vill gärna ha så isolerat som möjligt underifrån, samt naturligtvis stabilt mot tjälskjutningar och sättningar. Vilket grundval rekommenderar du? Plinta? Murstöd? Gjuta platta?

Svar från Micke

Hej Kristoffer ,

Jag gillar att framtidssäkra det jag bygger, därför gillar jag platta på mark tekniken. Då får man en isolerad grund.
Nackdelen är kostnaden.
Men det har kommit en utmanare som gör att kostnaden för en grund till uterum kan komma ner.
Det är hybridgrunden.

Eftersom du inte ska ha golvvärme tycker jag att hybridgrunden är extra intressant. Överväg den, men du behöver också inse att grunden är relativt ny (på gott och ont) så läs artikeln ovan och reflektera ordentligt 😊

Sammanfattningsvis anser jag att fördelen med hybridgrunden för uterum är flerfaldig

  • Hög isoleringsgrad men ingen betong ger en bra pris/värde balans. Man får mycket för pengarna. Jämfört med plintar är det såklart en dyrare lösning i material, men med ungefär samma markarbete. Fördelen jmf med plintar är såklart att rummet isoleras i grunden och därmed inte bygger lika mycket på höjden (du behöver annars isolerat bjälklag)
  • Uterum är en enkel konstruktion med med rätt höga laster– dvs oro för konstruktionen är låg (grunden är rätt ny – men inte så mkt som kan gå fel). Bygger på krypgrundsbalkteknik som klarar höga laster som kompletteras med betongplattans isolering. Båda grundtyperna har funnits sen 1980 och balkarna gör sitt (tar upp laster) och cellplasten isolerar mycket väl.
  • Ofta behövs ingen vvs i uterum vilket förenklar bygget och gör hybridgrunden extra intressant för komplexa rördragningar som kräver erfarna grundbyggare behövs inte. Därför blir det lätt att både lägga själv om man vill. Men du kan också enklare hitta den byggare du behöver då grunden är så enkel.
  • markarbetet är enklare (enbart grundmuren behöver bära tunga laster)

Nackdelen är att grunden är ny. Speciellt som ersättare för betongplatta. Till exempel så får det konsekvensen att få kvalitets/kontroll ansvariga känner till den grunden vilket leder till frågor under processen. Detta får man ta in när man överväger denna grund.

Såg att du gjorde en offertförfrågan också. Vi börjar med att du kollar på artikeln så får du avgöra om den är rätt för dig.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel