Fråga från Christian

Hej!

Jag har hamnat i en tvist med en firma om bland annat en murning av lecablock till en torpargrund. Och vill höra mig för hur andra gör.

En murare jag känner har gjort uppskattningen att man bör hinna ca 1m2/h när man murar med lecablock till en grund. Och en mur till en torpargrund som ska putsas behöver väll inga stötfogar?

Arbetet vi hade var på ca 100stenar och sammanlagt 12m2. Som högst 3 stenar och allt på en gjuten klack. Firman kräver mig på ca 30min per sten vilket för mig låter helt vansinnigt. Och därför undrar jag vad man egentligen kan förvänta sig att ett sånt här arbete bör ligga tidsmässigt.

Tacksam för svar.

Mvh
Christian

Svar från Micke

Hej Christian ,

Av princip vill jag inte blanda mig i tvister. Jag har advokatkontakter om du vill för sånt. Jag avsäger mig rollen som att vara expert i detta ämne. Murar inte med leca till vardags så du har liksom inget expertvittne i mig 😊

Men några principiella tankar vill jag dock ge dig eftersom du tagit dig tid och ställa frågor till mig
1) Den viktigaste frågan är avtalet mellan er. Vad säger det? Fastpris eller löpande eller någon hybrid. Vad säger den om tidsåtgång?
2) Inkluderar monteringen enbart ”murning” eller ingick det annat i den tidskattningen ni trätar om? Typ handla material , putsning av grunden efteråt eller liknande (markarbetet låter avklarat då ni hade en sula?).
3) Att mura en m2/tim låter mycket tycker jag. Mura är ett tungt jobb. Att mura 2 block i timmen låter också för långsamt men närmre sanningen än en timme per m2. Man ska inte heller ta bort tiden att blanda bruk, kapa blocken osv. Att bara placera ut blocken är en sak. Men att få det i våg, blanda bruk , kapa blocken osv. Ju mindre grunden du lagt är desto fler kapningar. Jag och en kompis murade en vägg. Vi var två stycken och vi la en mursten var 10-15 minut inklusive allt. Men då var vi ju 2 st och vi är inte ”murare”. Dvs en sten tog mellan 20-30 min. Och då stod en och gjorde inte så mycket. Så frågan kanske är hur många de var som monterade? En annan gång murade ett par murare vår pooltrappa (se artikel här). Det tog 3 dagar för 140 lecablock. Då är det inte sammma finish som behövs som för en grund. Liner och faktum att det är en pooltrappa (pool är inte lika viktig konstruktion som en grund) gör att grunden kan få ta lite extra tid. Kändes lång tid spontant då så förstår din frustruation.
4) Glöm inte 80-20 regeln som alltid gäller i alla projekt, bygg, IT och allt däremellan. 80 % av tiden läggs på 20% av jobbet. För din del skulle det vara ventilerna exempelvis, och inspektionsluckan som innebär fler kapningar och anpassningar. På en 12 m2 grund är det lika mycket kapningar som en 30-40 kvm krypgrund skulle jag tro (du behöver liksom minst 2 ventiler, har 4 hörn, en inspektionslucka osv). Så ju mindre grund desto mer kapningar/anpassningar per kvm grund.
5) Toleranser. En grund är viktigt att få i våg. Dvs det får inte diffa för mycket i höjdled från olika delar på grunden. Detta gör att det är viktigt att vara noggrann med vattenpass så du mellan stenarna inte lutar pga dåligt underarbete och slarv med bruk osv. Att vara noggrann tar tid. För ibland betyder det att man får göra om vissa delar för det blev inte helt rakt/”i våg”.

Så summan av kardemumman är väl att jag inte kan tillföra så mycket förutom lite tankar.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel