Fråga från Jim från Sollentuna

Hej,

jag sitter och skissar på ett framtida byggprojekt där vi tänkt bygga ut ett 1,5-planshus över en sluttning där den nya delen ska ha sutterängvåning. Befintlig grundläggningsmetod är krypgrund på berg i vilken krypgrundsavfuktare är installerad. Min tanke är att mura upp sutterängdelen med typ Thermomur eller likvärdig och utforma motfyllda väggar som man gör en vanlig källarvägg. Eftersom det krävs bergschakt intill befintlig grund blir det ju ett avstånd mellan bef krypgrund och källarväggen. Jag föreställer mig att avståndet blir ca 1-1,5 meter beroende på hur nära befintlig grund man väljer att schakta. Min fråga är hur man bäst utformar denna del? Jag tänker att det vore smidigt att man bara lämnar det öppet så det blir liknande plintgrundläggning och luften för strömma fritt under. Tanken är då att man fyller upp mellanrummet så att det livar med närliggande marknivå. Altan kommer byggas intill vilket gör att det ändå inte kommer att synas. Alternativet som jag kan se är väl att bygga in det så att det blir som en krypgrund. Detta kräver ju i sin tur att man gör någon slags berganpassad gjutning på sidorna för att sluta in utrymmet. Detta kan ju bli onödigt komplicerat då bergytor har en tendens att varierar ganska kraftigt.

Vad tror du är den bästa lösningen? Finns det någon ytterligare lösning jag inte tänkt på. Tacksam för svar.
Mvh Jim

Svar från Micke

Hej Jim,

Tycker att en plintlösning låter enklast för dig. Hus på berg som sluttar är en av de få gånger jag verkligen förespråkar plintgrunden.
Läs mer om plintgrunden här.

Alternativet är anser jag att jämna av med en platå, som man bygger upp med exempelvis L-stöd, så du får jämn yta att grundlägga på. Där kan du då ha krypgrund eller platta

Lycka till med ditt projekt och återkom om du behöver mer hjälp eller kontakter med entreprenörer i ditt område eller , konstruktörer eller bra pris på byggmaterial.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel