Fråga från Lillan

Hej. Jag köpte ett gammalt hus för 2,5 år sedan. Jag har snart rivit och bytt allt från takåsar till golvåsar. Och innerväggar, reglar och isolering, fönster och dörrar. Det är bara timmerstommen som är orörd. Sen blir det ny ytterpanel.
Men först ska jag bygga ut. Huset står idag på stora gamla stenar och det är kanske två dm mellan golvåsarna och backen. Utbyggnaden blir lika lång som huset, ca 11 m. Och 360-400 cm utåt.
Det rör på sig väldigt mycket här mellan vår och höst. Jag har iaf kommit fram till att jag ska fortsätta att ha torpargrund. Men lite modernare. Jag skippar stenarna och gjuter plintar stället.
Frågan är bara hur många plintar jag behöver? Det kommer att bli ca 1,5 våning. På ena sidan blir det tvättstuga, sen helkaklat badrum (rörmokaren sa att jag behöver ha 30 cc på golvåsarna där). Sen blir det ett vardagsrum som kommer att sitta ihop med det nuvarande vardagsrummet och en trappa till den halva övervåningen. Jag kommer även att ha en inomhusbalkong där. Antar att det kommer att bli 4.50 m i takhöjd i mitten av utbyggnaden och 2.80 på sidorna.
Men frågan är som sagt hur många plintar jag behöver?
Tack på förhand.
Mvh Lillan

Svar från Micke

Hej Lillan ,

Spännande projekt. Plintgrunder är ju lite som pålade grunder. Man behöver ”påla” mer där lasterna är högre.

Konstruktionsmässigt hade jag gått så här tillväga

  • Tagit fram en lastnedräkning utifrån tillbyggnadens laster
  • Tagit fram en plintplan som ska möta upp dessa laster ?

För detta behöver man en konstruktör.

Jag har satt dig i kontakt med en konstruktör jag jobbar med för liknande frågor.

Hoppas ni finner varandra.

mvh
Micke
PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel