Fråga från Göran från Trensum

jag har redan handgrävt, ca halvmetern djupt, men det behöver grävas ytterligare, för att se över drän.ledning och för att sätta upp isodränskivor- dessutom ska lerjorden fraktas bort. husets längd är knappa 16meter + att det ska grävas ca tv-tre meter runt husknuten. där är inte ”förgrävt”. fyllnads / dräneringsmassor ska förstås till, vad kan det kosta? bilder finns som komplettering om så önskas.. / Med vänlig hälsning Göran

Svar från Micke

Hej Göran!

Jag förstår att det kan vara svårt att veta vad kostnaden för dränering kommer att ligga på, det är manga som tycker det. Att få fram ett exakt pris kan faktiskt vara svårt då priset kan variera beroende på källartyp och arbetskostnaderna som arbetet kan medföra. Även materialkostnader såsom singel, dräneringsrör och eventuell isolering (i ditt fall isodrän) kan påverka priset. Andra faktorer kan vara tillgängligheten runt huset, markförhållanden, storleken på källaren och självklart även hur mycket arbete man kommer att göra på egen hand. Kanske vill du ta hjälp av en professionell markentreprenör?

För att kunna få fram ett ungefärligt pris kan vi utgå från en källare som ska dräneras och isoleras med ett djup på 2 meter. Vi utgår också från att det inte finns några hinder i vägen såsom exempelvis växter etc. Som du säger förstår så delas priset upp i både arbets- och materialkostnader. Om allting går som det ska det inte uppstår några komplikationer kan cirkapriset på dränering per kvadratmeter, eller per löpmeter som det också kallas, kosta 2500–3000 kronor. Detta är dock ett pris som man får se som en ”mellan tummen och pekfingret”-uppskattning. Nu vet jag heller inte hur mycket arbete som ditt eget arbete påverkar och hur mycket du vill få hjälp med. Men om vi utgår från att du får hjälp med projektet, kan 16 meter källare kosta ungefär 40 000 kronor (inklusive arbetskostnader + materialkostnader). Lite oklart om du menar att gräva runt hela källaren och hur lång är därmed hela husets omkrets.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Vänliga hälsningar
Micke