Fråga från Martin

Hejsan, jag äger ett hus byggt 1954 med källare. Jag ska i framtiden dränera på utsidan med isodrän men ska också bila upp hela golvet för att dränera där också med isodrän, ska flytta och byta inkommande vattenledning och byta avloppssystem ut till gatan. Min fråga är vad jag bör börja med? Bila upp källargolv eller dränera utsidan eller allt på samma gång?

Svar från Micke

Hej Martin,

Det är lite moment 22 som du beskriver.
Dels kan man om man börjar dränera om landa på en för grund nivå med dräneringsrören, av olika skäl. Detta då man vill säkerställa att dräneringsrören alltid ligger under golvnivån med råge.

Och när man börjar gräva kanske man märker att man vill gå lite till. Anledningen att jag säger så här är att personer mailat mig och ångrar sig då de lagt dräneringen för grunt.

Men med det sagt. Vet man att man absolut vill ha en viss takhöjd, och det leder till en viss schaktdjup, så kan man börja med dräneringen. Sedan göra det invändiga. Hellre det än tvärtom för annars riskerar man att få in vatten i källaren.

Med vänlig hälsning

Mikael Asp
Civilingenjör

PS: Här är villkoren kring ansvar och liknande för mina tips, frågor och svar på husgrunder.com och läs mer om hur jag jobbar med denna hemsidan här.
:DS

Fick du hjälp av denna artikel