Vågar jag bygga hus med källare

Fråga från Anonym

Hej.
Vi skall bygga hus, och jag vill så gärna bygga en källare under det huset. alla talar så illa om källare runtom på nätet, det är fukt det enda och det andra, men jag tror dock inte på allt som skrivs utan tror att om man bygger rätt så kommer man ha minst lika mycket fukt i källaren som i det övriga huset…vad tror du ?

Svar från Micke

Hej ,

Att bygga en källare är inte svårt och du kan absolut lyckas bra med projektet. Det finns 100 000 tals hus som har källare och som fungerar finfint.

Problemet som jag ser är när man vill bygga källare i vissa specifika situationer

  • Bygga källare nära berg eller i bergsluttningar
  • Bygga källare på ställen med högt grundvatten eller med hög översvämningsrisk
  • Man snålar på dräneringen vid nyproduktion
Bygga källare nära berg eller i bergsluttningar
Att bygga källare nära berg är mycket svårt ur ett dräneringsperspektiv eftersom du måste säkerställa att vatten inte färdas via berget in mot ditt hus. Speciellt i sluttningar behöver lösningen tänkas igenom. Men berg är mer komplext än så. Även om man leder bort vatten från ytan på berget (spränger ner dräneringsrör i berget som för bort vatten från huset ) , så kan vatten färdas inne i berget via sprickor och underifrån tränga upp mot huset. Ju lägre ditt hus ligger ner i marken, desto mer känsligt blir det såklart.
Dräneringsarbetet kan också bli mycket komplicerat och dyrt eftersom du ofta behöver spränga. Du måste också alltid ha en dränering som klarar att ta hand om vattnet. Därför behöver du ha dräneringen som ligger lägre än underkant betongplatta.

Bygga källare på ställen med högt grundvatten eller med hög översvämningsrisk
Till skillnad från dagvatten som ganska lätt kan ledas bort är grundvattnet mer permanent. Samtidigt kan grundvatten stiga o sjunka flera meter (med översvämningar som resultat) så bara för att du normalt inte har problem med grundvatten nivån kan det mycket väl bli problem när man gräver djupare, dvs har en källare.
Bor du i ett översvämningsdrabbat område så är källare uteslutet om du inte är helt säker på att just din tomt är unik. Dvs din tomt kanske ligger på en kulle och har bättre förutsättningar än dina grannar som brukar få översvämningar någon gång vart 10 år sisådär när det är en enorm storm med riklig nederbörd som slår till.

Satsa på din dränering – även om du inte har en källare
Som jag skrivit ovan måste dräneringen absolut ligga under betongplattan (inte direkt under betongplattan utan snett ut från kantbalken. Dvs inte under huset utan snett ner i marken utanför huset.
Jag har kontakt med ett företag som levererar en produkt som heter EssDrän. Denna produkt kostar betydligt mer (några tusenlappar extra) än vanliga dräneringsrör men håller längre då de inte sätter igen. Normala dräneringsrör jobbar enligt en filtreringsmetod. Det gör att de sätter igen efter 10-20 år. Det gör inte ESSDRÄN. Den bygger på att vatten via tyngdkraften silas tas upp av röret på ett annat sätt vilket motverkar att det sätts igen. Dessutom behövs inte markduken när man dränerar (den sätter nämligen också igen) vilket gör att man spar igen lite av de pengarna man lägger ut på ESSDRÄN.

Läs mer här om EssDrän.

Kontakta mig om du är intresserad av EssDrän så ska jag guida dig rätt – för det är inte helt lätt att hitta återförsäljare av denna produkt.

Hoppas du fick lite mer input i frågan kring att bygga källare.

mvh Micke

Fick du hjälp av denna artikel